joi, 22 mai 2014

Ghepardul

Ghepardul este o felină care se poate recunoaşte foarte uşor: are corpul zvelt, blana de culoare gălbui, cu pete negre mici, labe mari, coada lungă şi capul mic.Petele negre de la coada ochilor seamănă cu nişte lacrimi.Din cuza braconajului, numărul lor a scăzut considerabil, iar astăzi gheparzii trăiesc numai în Africa.


Trăiesc în familii?

Nu, femelele trăiesc singure cu puii lor până când aceştia ajung la maturitate.Masculii trăiesc în grupuri, fiecare având un conducător.El este cel care decide în ce direcţie vor pleca, el alege prada, chiar şi femela pe care o vor curta...Femelele şi masculii stau împreună doar câteva yile, în perioada împerecherii.

Este ghepardul un bun sportiv?

Corpul zvelt şi suplu al ghepardului este creat să alerge.Este cel mai rapid mamifer, dar oboseşte foarte repede şi are nevoie de odihnă.De foarte multe ori îşi pierde prada din această cauză.

Cum sunt ghearele?

Pe ambele membre anterioare are câte o gheară ascuţită, tăioasă, care nu atinge niciodată pământul: are rolul unui pinten.Celălalte gheare nu se retrag de tot.Ele ajută la alergat.

Cum îşi ucide 
prada?

De obicei se furişează cu grijă în apropierea victimelor, dar sunt cazuri când se apropie direct.Urmăreşte primul animal care începe să fugă.Când şi-a prins  prada îşi înfige pintenul în corpul animalului, îl doboară şi îl omoară muşcându-l de gât.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu